Ľ. KOPEČEK: Pravdepodobnosť stredopravej koalície je veľmi nízka

06.03.2012 Bratislava

Bratislava 6. marca (TASR) - Pravdepodobnosť opätovného vzniku koalície stredopravých strán je veľmi nízka, dokonca skôr teoretická než reálna. Pre TASR to dnes skonštatoval docent Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne Ľubomír Kopeček. Výsledky volieb podľa neho môže poznačiť aj zmena predvolebnej agendy. Nové kauzy sú pritom podľa Kopečka pomerne bežnou súčasťou predvolebnej kampane postsocialistických krajín strednej Európy.

"Asi najzaujímavejší moment predvolebnej kampane je, že keď vlani začínala, tak to vypadalo, že by veľkou témou mohol byť de facto problém gréckeho dlhu, slovenskej účasti na takzvanom eurovale a tak ďalej. Ale výstup je, že tou hlavnou témou je otázka korupcie či prepojenosti politikov s rôznymi podnikateľskými skupinami... Táto záležitosť sa dosť podpisuje na tom, ako by mohli voľby dopadnúť - t.j. hlavne na prepade SDKÚ-DS, ktorý sa pôvodne čakať nedal," zhodnotil Kopeček.

Politológ nepredpokladá, že by téma korupcie ostala kľúčovou aj po voľbách. Najväčšie šance totiž dáva opozičnému Smeru-SD, ktorý podľa neho v minulosti nebol nositeľom myšlienok "dôslednej antikorupčnej kampane". "Na základe skúseností z rokov 2006 až 2010 si nemyslím, že by tá pravdepodobná budúca vláda robila nejaké zásadné antikorupčné kroky. Otázka, kam sa posunie tá súčasná agenda, je však otvorená... To, čo sa teraz na Slovensku deje, takpovediac vyprchá a posunie niekde inde," predpokladá český politológ.

Kopeček dnes nedokázal jednoznačne predpovedať výsledky sobotňajších (10.3.) volieb, vylúčiť sa však podľa neho nedá ani to, že Smer-SD nakoniec získa v parlamente nadpolovičnú väčšinu. Druhou alternatívou je, že sociálni demokrati budú hľadať koaličného partnera medzi stranami s "najmenšími nárokmi". "Pravdepodobnosť, že by vznikla nejaká stredopravá koalícia, je veľmi nízka, ja by som to skôr označil za teóriu než za niečo, čo je reálne, aj kvôli tým vzťahom, ktoré dnes v pravici sú. Môže sa, samozrejme, stať čokoľvek, ale toto je naozaj veľmi nepravdepodobné," povedal Kopeček.

Docent Masarykovej univerzity pripúšťa, že by výsledky volieb mohli viesť aj k personálnym zmenám v SDKÚ-DS. Ak by sa strana umiestnila za bránami parlamentu alebo skončila na hranici zvoliteľnosti, očakáva, že dôjde k istej sebareflexii. "Či to povedie k odstaveniu predsedu (Mikuláša Dzurindu) je otázne. Avšak to, že ho strana drží v momente, keď je taký nepopulárny, na čele kandidátky, je dosť veľavravné," dodal.
 

Vyberte región